pas op met het gebruik van andermans afbeeldingen op je website

"a picture is worth a thousand words", dus maak gebruik van afbeeldingen op je website.

Zorg wel dat je het op de juiste manier doet, en voorkom een boete door het gebruik van andersmans afbeeldingen op je website.

Het is erg verleidelijk om voor je laatste blogartikel even een afbeelding in Google te zoeken. In de grootste zoekmachine vind je namelijk naast websites, ook miljoenen afbeeldingen, die je met een simpele zoekopdracht kunt vinden en downloaden.

Het enige nadeel? Het mag niet ! Je mag niet zomaar een afbeelding downloaden en gebruiken op jouw website. Tenzij de maker jouw expliciet toestemming geeft om zijn afbeelding te gebruiken.

Maar wie komt daar nou achter?

Ik hoor het je al denken, maar het gebeurt de laatste tijd vaker dan je denkt. 

Ik ken een bedrijf dat een aantal foto's had gebruikt die men op een andere website had gevonden, en kreeg uiteindelijk een rekening van ruim €600 euro gepresenteerd voor nog geen 5 foto's.

Tel maar eens uit wat dat op jouw website zou kosten. Een relatief kleine website heeft al snel tientallen tot een paar honderd afbeeldingen staan.

En dit voorbeeld is geen uitzondering. Al in 2011 komt Kassa met een uitzending over de zogenaamde Getty Images Claim.

Gratis afbeeldingen voor je website

Nu loopt het waarschijnlijk niet zo'n vaart, maar ik raad je aan om jezelf gewoon aan te leren om de juiste afbeeldingen te gebruiken. 

Er zijn genoeg alternatieven voor Google images, al dan niet betaald. Ik wil ook even vermelden dat Google de mogelijkheid biedt om te zoeken op 'vrij te gebruiken' foto's, maar het resultaat vind ik persoonlijk dan erg mager.

Pixabay

Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo haal ik zelf vaak afbeeldingen van Pixabay, waar je gratis afbeeldingen kunt zoeken en downloaden in diverse formaten. Per afbeelding vind je wat de voorwaarden zijn.

Flickr

Op Flickr, een community voor fotografen, vind je ook enorm veel foto's. Het probleem is alleen dat deze foto's zijn beschermd met het auteursrecht.

Gelukkig kun je bij Flickr zoeken op foto's met het 'Creative Commons' label. Deze foto's kun je tegen bepaalde voorwaarden gebruiken.

Free Images

Verder heeft FreeImages heeft ook een groot aantal rechtenvrij te gebuiken foto's beschikbaar.

Unsplash

Tenslotte vind je op Unsplash elke dag 10 nieuwe foto's die je overal voor mag gebruiken.

Natuurlijk zijn er meer van dit soort websites te vinden, maar de bovenstaande gebruik ik als ik foto's nodig heb.

100% op safe spelen? Gebruik je eigen foto's

Als je absoluut zeker wilt weten dat je de foto's voor je website mag gebruiken, dan maak je ze natuurlijk zelf. 

Met de kwaliteit van de huidige smartphones, en online fotobewerkingstools als is dit natuurlijk niet zo heel mogelijk.

Of, toch gewoon betalen voor je foto's. Er zijn genoeg stockfoto's te krijgen, voor relatief lage prijzen.

Op Canva.com kun je zelf afbeeldingen, advertenties en zelfs je ebook online maken. Heb je foto's nodig, dan kun je die voor $1 aanschaffen.

Iets meer betaal je op bijv. Dreamstime of iStockphoto. Maar ik denk dat je beter scoort met eigen foto's dan met stockfoto's van overdreven glimlachende dames en heren :-)

Hoe ga jij om met afbeeldingen op je website?

Heb jij nog goede tips voor het gebruik van afbeeldingen op je website? Ik hoor het graag van je hieronder in de comments.