Het versturen van een nieuwsbrief lijkt misschien simpel, maar er zijn veel dingen om rekening mee te houden als je ervoor wilt zorgen dat je bericht ook daadwerkelijk wordt gelezen. In dit artikel geven we tips voor het versturen van een succesvolle nieuwsbrief, van het kiezen van een onderwerp tot het optimaliseren van de inhoud. Lees verder als je wilt ontdekken hoe je jouw nieuwsbrief naar een hoger niveau kunt tillen.

nieuwsbrief versturen

Waarom een nieuwsbrief versturen?

Laten we eerst even kijken naar waarom je nieuwsbrieven zou moeten versturen. Het versturen van nieuwsbrieven heeft veel voordelen voor jouw bedrijf. Allereerst helpt het je om in contact te blijven met je klanten. Door regelmatig nieuwsbrieven te versturen, kunnen klanten op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en aanbiedingen binnen je bedrijf.

Daarnaast kan het versturen van nieuwsbrieven helpen om de betrokkenheid van je klanten te vergroten. Door hen op de hoogte te houden van belangrijke updates, voelen ze zich meer verbonden met je bedrijf. Dit kan leiden tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.

Ten slotte kan het versturen van nieuwsbrieven je helpen om nieuwe klanten te werven. Door interessante inhoud te delen en aanbiedingen te doen, kan je nieuwsbrief een krachtig marketinginstrument zijn om nieuwe klanten te bereiken.

Hoe begin je met het versturen van nieuwsbrieven?

Nu je weet waarom het versturen van nieuwsbrieven belangrijk is, laten we eens kijken hoe je daadwerkelijk begint met het versturen van nieuwsbrieven.

Stap 1: Kies een e-mailserviceprovider

De eerste stap is het kiezen van een e-mailserviceprovider. Dit is de software die je zal gebruiken om nieuwsbrieven te ontwerpen, te versturen en de resultaten bij te houden. Er zijn veel verschillende e-mailserviceproviders beschikbaar, zoals Mailchimp, Campaign Monitor en Constant Contact. Mijn persoonlijke favoriet is ActiveCampaign.

Het is belangrijk om een e-mailserviceprovider te kiezen die past bij de behoeften van jouw bedrijf. Kijk naar de prijzen, functies en gebruikersvriendelijkheid om de beste optie te vinden.

Stap 2: Verzamel e-mailadressen

Nu je een e-mailserviceprovider hebt gekozen, is het tijd om e-mailadressen te verzamelen van klanten en prospects. Dit kan op verschillende manieren, zoals via een inschrijfformulier op je website, tijdens een verkoopgesprek of via social media.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen e-mailadressen verzamelt van mensen die zich vrijwillig hebben aangemeld om jouw nieuwsbrief te ontvangen. Het is niet toegestaan om e-mailadressen te kopen of te spammen.

Stap 3: Ontwerp je nieuwsbrief

Nu je een lijst met e-mailadressen hebt, is het tijd om je nieuwsbrief te ontwerpen. Je e-mailserviceprovider biedt meestal sjablonen en ontwerptools om je te helpen bij het maken van een professionele en aantrekkelijke nieuwsbrief.

Zorg ervoor dat je nieuwsbrief consistent is met je merkidentiteit

en dat het gemakkelijk te lezen is. Gebruik afbeeldingen en een heldere opmaak om je inhoud visueel aantrekkelijk te maken. Vergeet niet om een pakkende onderwerpregel te schrijven om ervoor te zorgen dat je nieuwsbrief wordt geopend.

Stap 4: Schrijf de inhoud van je nieuwsbrief

Nu je nieuwsbrief is ontworpen, is het tijd om de inhoud te schrijven. Denk na over wat je klanten willen weten en wat voor hen relevant is. Schrijf korte, pakkende alinea’s en gebruik bullet points om de inhoud overzichtelijk te maken.

Probeer ook verschillende soorten inhoud op te nemen, zoals updates over je bedrijf, producten of diensten, aanbiedingen of speciale evenementen. Vergeet niet om een call-to-action (CTA) op te nemen in je nieuwsbrief om je klanten te stimuleren om actie te ondernemen, zoals het kopen van een product of het bijwonen van een evenement.

Stap 5: Verstuur je nieuwsbrief

Als je tevreden bent met het ontwerp en de inhoud van je nieuwsbrief, is het tijd om deze te versturen naar je lijst met e-mailadressen. Zorg ervoor dat je nieuwsbrief wordt verzonden op een moment dat je klanten deze waarschijnlijk zullen openen, zoals tijdens kantooruren op een doordeweekse dag.

Stap 6: Analyseer de resultaten

Na het versturen van je nieuwsbrief is het belangrijk om de resultaten te analyseren. Je e-mailserviceprovider biedt meestal statistieken, zoals open rates, click-through rates en bounce rates, waarmee je kunt zien hoe je nieuwsbrief heeft gepresteerd.

Gebruik deze statistieken om te begrijpen wat werkt en wat niet werkt voor je klanten. Experimenteer met verschillende onderwerpregels, inhoud en ontwerpen om te zien wat de beste resultaten oplevert.

Tips voor een succesvolle nieuwsbrief

Hier zijn enkele tips om je te helpen een succesvolle nieuwsbrief te maken:

  • Houd het kort en bondig: Mensen hebben geen tijd om lange nieuwsbrieven te lezen, dus houd het kort en bondig.
  • Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik afbeeldingen en een heldere opmaak om je nieuwsbrief visueel aantrekkelijk te maken.
  • Personaliseer de inhoud: Personaliseer de inhoud van je nieuwsbrief om deze relevant te maken voor je klanten.
  • Test verschillende onderwerpregels: Experimenteer met verschillende onderwerpregels om te zien wat het beste werkt.
  • Geef exclusieve aanbiedingen: Bied exclusieve aanbiedingen aan je nieuwsbriefabonnees om ze te belonen voor hun loyaliteit.
  • Verstuur op regelmatige basis: Verstuur je nieuwsbrief op regelmatige basis, bijvoorbeeld eens per maand of eens per kwartaal, zodat je klanten weten wanneer ze deze kunnen verwachten.

Tot slot

Het versturen van nieuwsbrieven is een geweldige manier om in contact te blijven met je klanten en ze op de hoogte te houden van je bedrijfsactiviteiten en aanbiedingen. Met de bovenstaande stappen en tips kun je een succesvolle nieuwsbrief maken die je klanten willen openen en lezen.

Vergeet niet om je nieuwsbrief regelmatig te versturen en de resultaten te analyseren om te zien wat werkt en wat niet werkt voor je klanten. Door te blijven experimenteren en optimaliseren, kun je een nieuwsbrief maken die een waardevol communicatiemiddel wordt voor je bedrijf.

We hopen dat deze gids nuttig was voor ondernemers die voor het eerst willen beginnen met het versturen van nieuwsbrieven. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele e-mailserviceprovider of een marketingexpert voor meer advies en ondersteuning. Succes met het maken van je eerste nieuwsbrief!

Leer hoe je meer verkoopt met ActiveCampaign

Ontdek de geheimen van ActiveCampaign. Leer hoe je slimme funnels opzet die je bezoekers automatisch omtoveren in betalende klanten. Online training, dus je kunt direct van start.